Jak poznać żywność
Nowelizacja ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
Dnia 12 września 2002 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz. U. z 2002 r., Nr 135 poz. 1145). Zgodnie z nowymi przepisami termin „żywność” (środek spożywczy) obejmuje oprócz każdej substancji lub produktu przeznaczonego do spożycia przez ludzi, także napoje, wodę oraz gumy do żucia. Żywnością nie są m.in. produkty lecznicze, tytoń i wyroby tytoniowe, środki odurzające.
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego mogą być produkowane w zakładach przeznaczonych do ich produkcji lub na liniach technologicznych specjalnie przystosowanych do ich produkcji, ale tylko w zakładach produkujących również środki spożywcze lub produkty lecznicze.
Opakowania jednostkowe środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego powinny zawierać informacje dotyczące wartości odżywczej, natomiast w przypadku środków spożywczych powszechnie spożywanych obowiązek ten istnieje, jeżeli na opakowaniu znajduje się informacja bądź sugestia, że żywność posiada szczególne właściwości odżywcze. Obowiązek ten odnosi się także do sytuacji, gdy taka informacja tzw. oświadczenie żywieniowe, jest zamieszczana w prezentacji lub reklamie zwykłego środka spożywczego. Informacje zamieszczane na opakowaniach nie mogą:
- wprowadzać konsumenta w błąd tekstem lub znakiem graficznym,
- przypisywać środkowi spożywczemu właściwości lub działania, których nie posiada oraz właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości.
Etykiety żywności zawierającej białka lub DNA z organizmów genetycznie zmodyfikowanych muszą zawierać informację „ten produkt zawiera organizmy genetycznie zmodyfikowane”. Wprowadzenie nowych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia podlega kontroli Głównego Inspektora Sanitarnego. Nadzór nad jakością zdrowotną żywności, procesem produkcji i obrotem tymi artykułami pod względem sanitarnym sprawują organy Inspekcji Sanitarnej.
Zezwolenia dla producentów żywności wydane na podstawie ustawy z 1970 r. zachowują ważność nie dłużej niż do końca 2002 r., natomiast pozostałe stracą ważność po wejściu Polski do Unii Europejskiej.
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

Willisch
Lodziarnie

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

Alior Bank Partner
Placówki bankowe
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...
Dowiedz się więcej
Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...
Dowiedz się więcej
Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.
Dowiedz się więcej
Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...
Dowiedz się więcej