Stokrotka rośnie wolniej

Franczyzodawca ogłosił nowe plany inwestycyjne - postawi na mniejsze sklepy.
Dotychczas sztandarowym formatem sklepów Stokrotka był supermarket, otwierany na powierzchni przekraczającej 400 m2. Ich liczba w sieci przekroczyła 250 i wszystko wskazuje na to, że jej rozwój znacznie zwolni. Dariusz Kalinowski, prezes zarządu spółki Emperia Holding, jest zdania, że na rynku coraz trudniej o lokalizacje spełniające wymogi supermarketów. Dlatego chce przerzucić siły inwestycyjne na uruchomiony niedawno format marketów, otwieranych w lokalach o powierzchni od 200 do 400 m2. Sporą rolę w ich rozwoju odegrać mają franczyzobiorcy.
- Duże supermarkety będziemy otwierać tylko w lokalizacjach o dużym potencjale wzrostowym. Wcześniej planowaliśmy otwieranie ok. 30 supermarketów rocznie, ale ze względu na sytuację na rynku nie będzie to możliwe. Widzimy duży potencjał rozwoju naszego mniejszego formatu sklepów w nowych oraz już istniejących obiektach – powiedział Dariusz Kalinowski PortalowiSpożywczemu.pl.
Jeszcze wiosną 2014 roku franczyzodawca liczył, że do końca 2016 roku uda mu się potroić liczbę posiadanych sklepów. Z tych planów raczej nic nie wyjdzie, ale nie znaczy to, że nowych punktów pod szyldem Stokrotki nie będzie przybywać. Na przyszły rok przewidziane są otwarcia 30-50 marketów własnych i 50-70 franczyzowych. Na przełomie października i listopada swoje podwoje dla klientów otworzył sklep Stokrotki w Białce Tatrzańskiej i Parczewie. Inwestycja we franczyzowy supermarket kalkulowana jest indywidualnie dla każdej lokalizacji.
- Budowa placówki od zera to koszt sięgający nawet miliona złotych, ale by zawiesić szyld Stokrotkii nad gotowym sklepem wystarczyć nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Wszystko zależy od obecnego wyposażenia i wystroju – mówi Dariusz Kalinowski.
Franczyzobiorca przekazuje centrali miesięczną opłatę licencyjną w wysokości 0,5 proc. obrotu rejestrowanego na sklepowych kasach. - Oferta własnej logistyki Stokrotki jest w stanie zaspokoić powyżej 80 proc. potrzeb zakupowych sklepów, poprzez ofertę produktów suchych – ogólnospożywczych, nabiału i tłuszczów, chemii i kosmetyków, papierosów i alkoholi, owoców i warzyw, a także mięsa i wędlin – mówi Krzysztof Książek, dyrektor ds. franczyzy Stokrotki. - System dostaw do sklepu franczyzowego uzupełniony jest o dostawy od wskazanych dostawców zewnętrznych oraz dostawców lokalnych.
ZOBACZ W KATALOGU
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

Willisch
Lodziarnie

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Alior Bank Partner
Placówki bankowe

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...
Dowiedz się więcej
Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...
Dowiedz się więcej
Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.
Dowiedz się więcej
Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...
Dowiedz się więcej