Brak kapitału nie będzie przeszkodą

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

- Mamy wiele zgłoszeń od osób zainteresowanych naszych systemem franczyzowym, ale często są to ludzie nieposiadający odpowiedniego kapitału - mówi Jerzy Szkolnicki, prezes Green Way. - Dla nich chcemy stworzyć system, w którym będą mogli prowadzić restauracje uruchamiane z naszych środków finansowych - podkreśla.

Projekt, który przygotowuje Green Way, jest jeszcze w fazie ustaleń. Czy w ostatecznej formie będzie to system agencyjny, czy zbliżony do niego, pokażą ekspertyzy prawne, które sieć zamówiła.

Nowy koncept będzie rozwijany równolegle z dotychczasowym systemem franczyzowym, w którym działa obecnie 36 punktów, w tym trzy biopiekarnie. Jak zapowiedział prezes Szkolnicki, w ciągu roku sieć ma powiększyć się o 10 kolejnych lokali.

Otwarcie restauracji Green Way we franczyzie wiąże się z kosztem od 200 do 400 tys. zł. Dużą jego część stanowią koszty remontu, na które trzeba przeznaczyć co najmniej 100 tys. zł. Opłata wstępna wynosi w zależności od lokalizacji od 20 do 40 tys. zł. Po uruchomieniu lokalu sieć pobiera opłatę bieżącą w wysokości 5 proc. od obrotu netto i jeden proc. na fundusz promocyjny.

(mdk)

See in catalogue

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €