Polska może być oknem na region
Jeśli wszystko dobrze pójdzie, polska fabryka będzie zaopatrywać w mięso do kebabów Czechy, Litwę, Łotwę i Estonię.
Kaplan chce zbudować fabrykę za blisko 2 mln EUR w okolicy Szczecina, produkującą na rynek Europy Wschodniej i Środkowej. Firma zatrudni około 100 osób. - Chcemy, by Polska stała się centralą, z której nasze mięso pojedzie do Czech, Łotwy, Estonii i Litwy - powiedział gazecie "Puls Biznesu" Birol Kaplan, syn założyciela, nadzorujący inwestycję w Polsce.
Plany zakładają stworzenie 100 gastronomicznych punktów w sieci franczyzowej oraz kilkunastu własnych. Największe zainteresowanie współpracą wykazują mieszkańcy Śląska. - Rozmawiamy z 3-4 przedsiębiorcami z Legnicy i Opola. Każdy chce otworzyć 4-5 punktów - mówi Jacek Schaffer, prezes Kaplan Polska.
BZ WBK atakuje
Przy finansowaniu sieci franczyzowej firma będzie współpracować z BZ WBK oraz BRE Bankiem. BZ WBK zaoferował także pomoc przy wykorzystaniu funduszy unijnych. Wybrany bank będzie obsługiwał leasing wyposażenia dla franczyzobiorców. Jeden punkt to wydatek około 25 tys. EUR. Dzierżawcy będą musieli posiadać 20 proc. własnego kapitału.
Więcej: "Puls Biznesu", 10 września, 2004 roku.Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...

Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...

Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.

Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...