Tańsza inwestycja z Berlin Döner Kebap

Zestaw bazowy
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Outdoor Food Concept to modułowy format restauracji, który Berlin Döner Kebap rozwija od ubiegłego roku. To kompaktowa restauracja przeznaczona do lokalizacji zewnętrznych. 

– Nowy koncept rozszerza dotychczasowe możliwości kooperacji w ramach sieci. Franczyzobiorcy zyskują szansę na współpracę z marką przy znacznie niższych nakładach finansowych niż w przypadku lokali stacjonarnych, a Berlin Döner Kebap może rozwijać się w dotąd nieobsługiwanych lokalizacjach – mówi Tomasz Rawa, koordynator ds. inwestycji i projektów biznesowych w Berlin Döner Kebap.

Restauracja modułowa

Bazowy zestaw Outdoor Food Concept składa się z dwóch modułów: sprzedażowego i kuchennego. W pierwszym odbywa się proces przygotowywania i sprzedaży dań, obsługi klienta. Drugi moduł pełni funkcję klimatyzowanego zaplecza kuchennego do przygotowywania półproduktów i jest wyposażony w mroźnię. 

– Całość stanowi pełnowymiarową restaurację, z taką samą ofertą jak nasze lokale stacjonarne – zapewnia Tomasz Rawa.

Podstawowy zestaw modułowy OFC ma powierzchnię 30 mkw., jednak w sumie potrzebne będzie więcej miejsca – około 80-100 mkw., aby zapewnić przestrzeń na ogródek ze stolikami dla klientów. Istnieje też możliwość rozszerzenia zestawu bazowego o dodatkowy, trzeci moduł z salą konsumpcyjną czy o kolejne na dodatkowy magazyn lub toaletę. 

– Restauracje Outdoor Food Concept są wyposażone w nowoczesne rozwiązania technologiczne, takie jak samoobsługowe kioski sprzedażowe, czy system przywoływania klientów – dodaje Tomasz Rawa.

Niższy wkład własny

Trzeba mieć 200–250 tys. zł środków własnych, aby otworzyć lokal w formacie Outdoor Food Concept. Pozostałą część inwestycji można sfinansować leasingiem, skorzystać z wynajmu długoterminowego lub kredytu inwestycyjnego.

Franczyzodawca podkreśla, że format Outdoor Food Concept dobrze sprawdzi się w takich lokalizacjach jak centra i parki handlowe, promenady czy miejscowości turystyczne. Wymagania techniczne są stosunkowo proste – konieczne jest podłączenie do sieci wodno-kanalizacyjnej oraz energetycznej. – Celujemy w mniejsze miasta, liczące 50–60 tys. mieszkańców, ale także duże aglomeracje – mówi Tomasz Rawa. – Moduły mogą sprawdzić się również na przedmieściach dużych miast.

Plany na rozwój

Obecnie działa 11 modułowych lokali OFC Berlin Döner Kebap, w tym dwa z salą konsumpcyjną. 

– W 2025 roku planujemy otworzyć w sumie 10–15 restauracji, z czego mniej więcej połowa powstanie w formacie OFC – zapowiada Tomasz Rawa.

Jedną z kluczowych zalet modułowego rozwiązania jest możliwość relokacji – jeśli franczyzobiorca lub franczyzodawca znajdzie atrakcyjniejszą lokalizację, restaurację można przenieść w nowe miejsce.

Berlin Döner Kebap nadal rozwija także stacjonarne restauracje w food courtach, parkach handlowych oraz lokale drive-thru. Inwestycja w te formaty jest jednak wyższa i często przekracza 1 mln zł netto. Przy korzystaniu z leasingu lub kredytu, minimalny wkład własny franczyzobiorcy powinien wynosić około 500 tys. zł. 

– Bazując na średnich wynikach osiąganych przez restauracje naszej sieci, szacujemy, że niezależnie od formatu, zwrot z inwestycji nie powinien przekroczyć trzech lat – dodaje Tomasz Rawa.

 

WIZYTÓWKA BERLIN DONER KEBAP

Sieć restauracji należąca do segmentu casual.

  • 78 lokali
  • kwota inwestycji od 200-250 tys.
Author
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

See in catalogue

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €