Plany Burger Kinga

Odpowiedzialni za Burger Kinga
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Rex Concepts jest masterfranczyzobiorcą Burger Kinga od 2022 roku – nie tylko w Polsce, ale także w Czechach i Rumunii. Oprócz Burger Kinga rozwija też brand Popeyes. W sumie Rex Concepts ma w zarządzaniu ponad 100 restauracji w wymienionych krajach. W ciagu roku wykonał spory skok, bo na początku 2024 lokali było 57.

Nowe otwarcia przełożyły się na obroty. W roku 2024 całkowita sprzedaż Rex Concepts wyniosła 79 mln euro. To niemal trzykrotny wzrost w porównaniu do 2023 roku. Ponad jedną czwartą tej kwoty stanowi sprzedaż osiągnięta przez markę Burger King w Polsce.

Dla kogo licencja?

Na rok 2025 Rex Concept ma równie ambitne plany. Po pierwsze chce znacznie zwiększyć przychody - do 149 mln euro. Po drugie – nadal chce intensywnie rozbudowywać sieci obu marek. 

– W sumie na wszystkich trzech rynkach zamierzamy otworzyć pond 60 nowych restauracji – zapowiada Jerzy Tymofiejew, CEO Rex Concepts. -–Zwłaszcza mocno chcemy przyspieszyć rozwój marki Popeyes.

Popeyes ma aktualnie w Polsce 11 restauracji, a do końca roku ta liczba ma wzrosnąć blisko trzykrotnie. Natomiast jeśli chodzi o Burger Kinga, tegoroczne plany zakładają wzrost sieci tylko o cztery lokale (do 35). 

– Jednak w kolejnych latach planujemy już wzrosty dwucyfrowe – zapewnia Jerzy Tymofiejew.

Generalnie do 2031 roku Rex Concept chce mieć w sumie 700 restauracji na wszystkich trzech rynkach. Co oznacza, że średnio rocznie musiałby uruchamiać 100 nowych lokali. Niestety, masterfranczyzodawca nie planuje udzielać licencji Burger Kinga indywidualnym przedsiębiorcom – choć przed laty ta marka miała na polskim rynku ofertę dla indywidualnych franczyzobiorców . 

– Na dziś nie planujemy udzielania indywidualnej franczyzy Burger Kinga na rynku polskim – mówi Jerzy Tymofiejew. – Owszem, model oparty na indywidualnej franczyzie funkcjonuje w innych krajach w Europie, np. w Niemczech, ale z mojego punktu widzenia wiąże się to z wieloma wyzwaniami, takimi jak utrzymanie jakości, spójności i standardów marki. Nasza długoterminowa strategia rozwoju marki Burger King w Polsce zakłada pełną kontrolę operacyjną w każdej z nowo otwieranych restauracji.

W planach na ten rok jest natomiast jeszcze dalszy rozwój oferty roślinnej w lokalach Burger Kinga. Dzięki współpracy z The Vegetarian Butcher, w ramach oferty plant-based Burger King oferuje roślinne wersje wielu swoich burgerów. Najnowszy to Plant-Based Bao Burger, który miał premierę w ubiegłym tygodniu.

 

WIZYTÓWKA BURGER KING

Międzynarodowa sieć restauracji z segmentu fast food. W Polsce rozwijana przez AmRest i Rex Concepts.

  • ok. 30 lokali zarządzanych prze Rex Concepts
  • ponad 40 lokali zarządzanych przez AmRest
Author
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

See in catalogue

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €