Array ( [article] => Array ( [pid] => 98038 [country] => pl [article_id] => 13374 [article_date] => 2024-12-02 [articletype_id] => 1 [article_title] => Przepis na kebab [article_intro] => Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych. [article_www] => 1 [add] => 0 [companytype_id] => 7 [img_photo_description] => [secret] => scrtk39ecbf9f12a126c42917579c78ddee65 [fb_savedforms_id] => 0 [slug] => [learn_about] => [conclusions] => [figures_text] => [figures_number] => [active] => 1 [sector_name] => gastronomia [book_id] => [book_type] => [article_title_url] => przepis-kebab [article_title_striped] => Przepis na kebab [dir] => article [article_text_photo] =>

Franczyzodawca Carat Kebab przekonuje, że kebaby sprzedawane pod tą marką różnią się znacznie od tych, do jakich zostali przyzwyczajeni polscy konsumenci.

– Przede wszystkim serwujemy kebab nie w tortilli, ale w cienkim lawaszu, przygotowanym tylko z trzech składników (mąka, woda i sól) – wyjaśnia Łukasz B. Błażejewski, franczyzodawca Carat Kebab. – A grube ciasto to u nas nie żadna bułka, tylko turecki chleb na zakwasie, z ciasta, które garuje przez 24 godziny i jest wytrawione przez drożdże.

Druga główna składowa kebabu to mięso. W Carat Kebab to mięso wołowo-baranie, rzemieślniczo przygotowywane w kuchni centralnej.

– To nie jest łój czy przyprawy imitujące baraninę, ale prawdziwe płaty mięsa – podkreśla Łukasz B. Błażejewski. – Na każdym jest nasza etykieta. Mamy też kebaby z kurczakiem, a dla wegan z roślinnym zamiennikiem o smaku kurczaka. Kolejnym naszym wyróżnikiem jest fakt, że nie dajemy do naszych kebabów kapusty, jak to robi praktycznie cała konkurencja. W żadnym innym kraju się tego zresztą nie robi, tylko w Polsce. My używamy sałaty lodowej. Serwujemy też świeże, codziennie przygotowywane sosy, na bazie jogurtu i świeżych ziół.

Partner promotion – discover more
Sponsored • Example Partner

Stacjonarnie lub mobilnie

W menu Carat Kebab jest 7 rodzajów kebabów. Oprócz wersji klasycznych są też oryginalne receptury, jak np. kebab z sosem chili-mango czy chili-malina.

– Jako pierwsi wprowadziliśmy do stałej oferty kebab z sosem ze świeżego mango. Dopiero po nas zrobił to np. Filip Chajzer. Natomiast sos chili-malina, który w naszej ofercie jest od kilku lat, od kilku tygodni dostępny jest też w jednym ze znanych szczecińskich kebabów – mówi Łukasz B. Błażejewski.

Carat Kebab chce rozwijać swoją sieć w formacie lokali stacjonarnych oraz food trucków. Te ostatnie można traktować jako biznes sezonowy lub całoroczny, choć franczyzodawca rekomenduje, aby jednak prowadzić działalność przez cały rok.

– W zależności od sezonu można zmieniać lokalizację – dodaje Łukasz B. Błażejewski.

Inwestycja w lokal stacjonarny mieści się zazwyczaj w widełkach 76-180 tys. zł netto – w zależności od stanu technicznego lokalu. Ta kwota zawiera też zatowarowanie. Food truck kosztuje ok. 115 tys. zł netto. W każdym przypadku można skorzystać z kredytu lub leasingu. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci to 7 tys. zł netto. Bieżąca opłata franczyzowa jest liczona w procentach od obrotu.

– Nasze lokale realizują też dostawy. Opracowaliśmy specjalną technologię ich pakowania. Używamy do tego pojemników, które pozwalają zachować kebab w takim stanie, w jakim został przygotowany w lokalu – zapewnia Łukasz B. Błażejewski.

Dwa to lepiej niż jeden

Franczyzodawca Carat Kebab zachęca, aby nie ograniczać się do jednej marki i otwierać lokale, które łączą różne oferty gastronomiczne.

– Mamy w ofercie inne marki, które można połączyć z Carat kebab. To burgerownie Meet & Fit – Burgers oraz Frentzza – Pizza & Friends, serwująca pizzę. Takie połączenie pozwala na dywersyfikację oferty oraz zwiększenie zysków – dodaje Łukasz B. Błażejewski.

 

WIZYTÓWKA CARAT KEBAB

Sieć lokali z rzemieślniczym kebabem.

[authors] => Array ( [0] => Array ( [author_id] => 247 [author_pid] => 1076 [author_name] => Monika Wojniak-Żyłowska [authortype_id] => 1 [author_info] => [author_position] => dziennikarz [author_email] => mwojniak@profitsystem.pl [author_profile] =>

Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego. Z dziennikarstwem związana jest od 2000 roku. Przez wiele lat pracowała w gazetach codziennych, zajmując się m.in. problematyką prawną i samorzadową. Jej publikacje można też znaleźć m.in. w Angorze i prasie turystycznej. Teraz na portalu Franchising.pl i w miesięczniku "Franchising" przybliża czytelnikom rynek franczyzy oraz próbuje inspirować młodych przedsiębiorców, szukających pomysłu na własną firmę.

Prywatnie mama Emilki i żona Piotra. Jej pasje to podróże, dobre kryminały i literatura faktu.

[display_author] => 1 [author_type] => dziennikarze [twitter_link] => https://twitter.com/mowojnia1 [linkedin_link] => https://www.linkedin.com/in/monika-wojniak-%C5%BCy%C5%82owska-667670136/ [author_photo] => Array ( [pid] => 116103 [itemserver_id] => 38128 [img_width] => 600 [img_height] => 800 [path] => 623/449/mz.jpg [mime] => image/jpeg [country_item] => pl [title] => [description] => [alt] => ) [author_name_url] => monika-wojniak-zylowska ) ) [link] => /artykul/13374/przepis-kebab/ [articletype] => Array ( [articletype_name] => z kraju [articletype_superior] => 1 [permanent] => 0 [display_author] => 1 [link] => 30 [advertising] => 0 [articletype_name_url] => kraju ) [images] => Array ( [first] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 217220 [country_item] => pl [description] => [path] => bcc/0bd/carat-kebab-kebab.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 440 [img_height] => 440 [itemserver_id] => 54118 ) ) [article] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 217221 [country_item] => pl [description] => Carat Kebab można otworzyć jako lokal stacjonarny lub food truck. [path] => d14/0f7/cart-kebab-lokal.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Dwa modele [img_width] => 1280 [img_height] => 959 [itemserver_id] => 54119 ) [1] => Array ( [pid] => 217222 [country_item] => pl [description] => "Używamy do dostaw pojemników, które pozwalają zachować kebab w takim stanie, w jakim został przygotowany w lokalu". [path] => d2c/232/carat-kebab-lukasz-blazejewski.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Łukasz B. Błażejewski, franczyzodawca Carat Kebab: [img_width] => 900 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 54120 ) ) ) [og_image] => d14/0f7/cart-kebab-lokal.jpg [article_date_formated] => 02.12.2024 [article_day] => Poniedziałek [article_img] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 217221 [country_item] => pl [description] => Carat Kebab można otworzyć jako lokal stacjonarny lub food truck. [path] => d14/0f7/cart-kebab-lokal.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Dwa modele [img_width] => 1280 [img_height] => 959 [itemserver_id] => 54119 ) [1] => Array ( [pid] => 217222 [country_item] => pl [description] => "Używamy do dostaw pojemników, które pozwalają zachować kebab w takim stanie, w jakim został przygotowany w lokalu". [path] => d2c/232/carat-kebab-lukasz-blazejewski.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Łukasz B. Błażejewski, franczyzodawca Carat Kebab: [img_width] => 900 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 54120 ) ) [article_alt] => ) [images] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 217221 [country_item] => pl [description] => Carat Kebab można otworzyć jako lokal stacjonarny lub food truck. [path] => d14/0f7/cart-kebab-lokal.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Dwa modele [img_width] => 1280 [img_height] => 959 [itemserver_id] => 54119 ) [1] => Array ( [pid] => 217222 [country_item] => pl [description] => "Używamy do dostaw pojemników, które pozwalają zachować kebab w takim stanie, w jakim został przygotowany w lokalu". [path] => d2c/232/carat-kebab-lukasz-blazejewski.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => Łukasz B. Błażejewski, franczyzodawca Carat Kebab: [img_width] => 900 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 54120 ) ) [imagesCount] => 2 [book] => Array ( ) [brands] => Array ( [0] => Array ( [name] => Carat Kebab [id] => 2285 [type] => 7 [fr] => 1 [company_franchising] => 1 [minimal_investment] => [company_log] => 1 [short_description] => [name_length] => 11 [link] => /franczyza/2285/carat-kebab/ [investmentFormatted] => [currency] => PLN [images] => Array ( [logo] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 216716 [country_item] => pl [description] => [path] => 8ba/d95/carat_kebab_szyld.png [class] => image-png [mime] => image/png [title] => [img_width] => 250 [img_height] => 250 [itemserver_id] => 53975 ) ) [article] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 216099 [country_item] => pl [description] => [path] => bcc/0bd/pierwsze.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1200 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53755 ) [1] => Array ( [pid] => 216098 [country_item] => pl [description] => [path] => d14/0f7/z_carat_p_1_20_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1280 [img_height] => 959 [itemserver_id] => 53754 ) [2] => Array ( [pid] => 216710 [country_item] => pl [description] => [path] => 8b0/53c/food_truck_carat_babice_stare.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1600 [img_height] => 1185 [itemserver_id] => 53971 ) [3] => Array ( [pid] => 216088 [country_item] => pl [description] => [path] => e36/4cc/z_carat_p_1_10_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1200 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53744 ) [4] => Array ( [pid] => 216090 [country_item] => pl [description] => [path] => 635/d61/z_carat_p_1_12_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1200 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53746 ) [5] => Array ( [pid] => 216091 [country_item] => pl [description] => [path] => 343/902/z_carat_p_1_13_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1200 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53747 ) [6] => Array ( [pid] => 216089 [country_item] => pl [description] => [path] => 5d4/b75/z_carat_p_1_11_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 800 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53745 ) [7] => Array ( [pid] => 216092 [country_item] => pl [description] => [path] => 7d7/b5c/z_carat_p_1_14_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1200 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53748 ) [8] => Array ( [pid] => 216097 [country_item] => pl [description] => [path] => 080/23f/z_carat_p_1_19_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1200 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53753 ) [9] => Array ( [pid] => 216096 [country_item] => pl [description] => [path] => d8d/828/z_carat_p_1_18_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1200 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53752 ) [10] => Array ( [pid] => 216094 [country_item] => pl [description] => [path] => 768/105/z_carat_p_1_16_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1200 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53750 ) [11] => Array ( [pid] => 216095 [country_item] => pl [description] => [path] => 3d3/dc4/z_carat_p_1_17_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1200 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53751 ) [12] => Array ( [pid] => 216093 [country_item] => pl [description] => [path] => aff/88d/z_carat_p_1_15_.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1200 [img_height] => 1200 [itemserver_id] => 53749 ) ) ) ) ) )

Przepis na kebab

Dwa modele
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Franczyzodawca Carat Kebab przekonuje, że kebaby sprzedawane pod tą marką różnią się znacznie od tych, do jakich zostali przyzwyczajeni polscy konsumenci.

– Przede wszystkim serwujemy kebab nie w tortilli, ale w cienkim lawaszu, przygotowanym tylko z trzech składników (mąka, woda i sól) – wyjaśnia Łukasz B. Błażejewski, franczyzodawca Carat Kebab. – A grube ciasto to u nas nie żadna bułka, tylko turecki chleb na zakwasie, z ciasta, które garuje przez 24 godziny i jest wytrawione przez drożdże.

Druga główna składowa kebabu to mięso. W Carat Kebab to mięso wołowo-baranie, rzemieślniczo przygotowywane w kuchni centralnej.

– To nie jest łój czy przyprawy imitujące baraninę, ale prawdziwe płaty mięsa – podkreśla Łukasz B. Błażejewski. – Na każdym jest nasza etykieta. Mamy też kebaby z kurczakiem, a dla wegan z roślinnym zamiennikiem o smaku kurczaka. Kolejnym naszym wyróżnikiem jest fakt, że nie dajemy do naszych kebabów kapusty, jak to robi praktycznie cała konkurencja. W żadnym innym kraju się tego zresztą nie robi, tylko w Polsce. My używamy sałaty lodowej. Serwujemy też świeże, codziennie przygotowywane sosy, na bazie jogurtu i świeżych ziół.

Partner promotion – discover more
Sponsored • Example Partner

Stacjonarnie lub mobilnie

W menu Carat Kebab jest 7 rodzajów kebabów. Oprócz wersji klasycznych są też oryginalne receptury, jak np. kebab z sosem chili-mango czy chili-malina.

– Jako pierwsi wprowadziliśmy do stałej oferty kebab z sosem ze świeżego mango. Dopiero po nas zrobił to np. Filip Chajzer. Natomiast sos chili-malina, który w naszej ofercie jest od kilku lat, od kilku tygodni dostępny jest też w jednym ze znanych szczecińskich kebabów – mówi Łukasz B. Błażejewski.

Carat Kebab chce rozwijać swoją sieć w formacie lokali stacjonarnych oraz food trucków. Te ostatnie można traktować jako biznes sezonowy lub całoroczny, choć franczyzodawca rekomenduje, aby jednak prowadzić działalność przez cały rok.

– W zależności od sezonu można zmieniać lokalizację – dodaje Łukasz B. Błażejewski.

Inwestycja w lokal stacjonarny mieści się zazwyczaj w widełkach 76-180 tys. zł netto – w zależności od stanu technicznego lokalu. Ta kwota zawiera też zatowarowanie. Food truck kosztuje ok. 115 tys. zł netto. W każdym przypadku można skorzystać z kredytu lub leasingu. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci to 7 tys. zł netto. Bieżąca opłata franczyzowa jest liczona w procentach od obrotu.

– Nasze lokale realizują też dostawy. Opracowaliśmy specjalną technologię ich pakowania. Używamy do tego pojemników, które pozwalają zachować kebab w takim stanie, w jakim został przygotowany w lokalu – zapewnia Łukasz B. Błażejewski.

Dwa to lepiej niż jeden

Franczyzodawca Carat Kebab zachęca, aby nie ograniczać się do jednej marki i otwierać lokale, które łączą różne oferty gastronomiczne.

– Mamy w ofercie inne marki, które można połączyć z Carat kebab. To burgerownie Meet & Fit – Burgers oraz Frentzza – Pizza & Friends, serwująca pizzę. Takie połączenie pozwala na dywersyfikację oferty oraz zwiększenie zysków – dodaje Łukasz B. Błażejewski.

 

WIZYTÓWKA CARAT KEBAB

Sieć lokali z rzemieślniczym kebabem.

  • inwestycja od 76 do 180 tys. zł netto
  • opłata wstępna 7 tys. zł netto

Monika Wojniak-Żyłowska
Author
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €