Biznes dobrze policzony

Robert Kuc, CEO Zdrowa Krowa:
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Pracujecie nad uruchomieniem kolejnych lokali. Gdzie tym razem pojawi się szyld Zdrowa Krowa?

Rzeczywiście, obecnie przygotowujemy się do otwarcia trzech kolejnych restauracji. Do końca roku uruchomimy franczyzowy lokal w Łodzi. Negocjujemy też lokalizację dla restauracji w Gdańsku, którą poprowadzi nasz franczyzobiorca. Z kolei w Gliwicach uruchomimy lokal własny. Wszystkie trzy restauracje powstaną w naszym podstawowym formacie, czyli Zdrowa Krowa.

Ile trzeba teraz zainwestować w waszą franczyzę?

To zależy od formatu. W przypadku modelu Smile & Wine, czyli restauracji premium z coctail barem, inwestycja wynosi ok. 700 tys. zł. Z kolei w formacie Zdrowa Krowa wydatki inwestycyjne to ok. 400 tys. zł. Pracujemy jednak nad obniżeniem kwoty wejścia w biznes przy tym modelu do 100 tys. zł. Przygotowujemy także ofertę dla franczyzobiorców, którzy dysponują odpowiednim kapitałem, ale chcą pozostać wyłącznie inwestorami, nie chcą angażować się w prowadzenie lokalu. Taki model współpracy mamy już w przypadku formatu Smile & Wine, a teraz będzie też możliwy w formacie Zdrowa Krowa. Wspólnie z franczyzobiorcą wprowadzamy menadżera, który prowadzi lokal, natomiast inwestor czerpie z niego dochód pasywny.

A co z trzecim formatem – Zdrowa Krowa Street Slow Food?

Do tej pory był to koncept przeznaczony dla galerii handlowych. Jednak analizujemy ten rynek i mamy wątpliwości, czy obecność w galeriach handlowych nadal ma sens – ze względu na zachowania konsumentów, którzy jednak z nich odpływają. Dlatego postanowiliśmy format Street Slow Food rozwijać dalej w formule dark kitchen. To silny obecnie trend, do tego nie wymagający dużych nakładów inwestycyjnych. A w miarę rozwoju biznesu można później otworzyć lokal stacjonarny.

Czy to jedyne zmiany w waszym koncepcie franczyzowym?

Nie, dużo się u nas dzieje. Powołaliśmy Radę Franczyzobiorców, aby usprawnić komunikację z naszymi partnerami franczyzowymi. Budujemy też dział controllingu. Będziemy monitorować koszty działalności naszych franczyzobiorców i pomożemy je optymalizować. Zależy nam na tym, aby licencjobiorcy rozwijali się w ramach naszej sieci i z osiąganych zysków otwierali z nami kolejne lokale.

Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska

 

WIZYTÓWKA MARKI ZDROWA KROWA

Sieć restauracji z burgerami.

  • 12 lokali
  • inwestycja od 100 tys.
  • jednorazowa opłata wstępna 49 tys. zł netto
Author
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

See in catalogue

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €